Female Teacher With Digital Tablet Teaches Group Of Uniformed Elementary Pupils In School Classroom; Shutterstock ID 1448056130; purchase_order: -; job: -; client: -; other: -

7th European Pediatric Conference

Phonak is excited to announce the 7th European Pediatric Conference in Berlin, Germany from May 11 – 13, 2023. It is our goal to continue the very successful tradition of international conferences on diagnostics and hearing care to improve outcomes for children with hearing loss. The conference will also be available online for those that cannot travel to Berlin.

The conference's main theme is how to optimize children’s outcomes and success auditory functions through early treatment and care. Building on the success of the previous events Andrea Bohnert from the University Clinic Mainz and Dr. Thomas Wiesner from the Werner-Otto Institute in Hamburg have put together a program that is inspiring, up-to-date and very much related to pediatric clinical and educational practice. An impressive panel of internationally acclaimed experts will present their latest research and clinical experiences during the two-day event. Presentations will either be in English with simultaneous translation to German or vice versa, ensuring the best experience for all participants

Register until 31st December 2022 and benefit from the Early Bird rate.
Surely this is a conference not to be missed!
For any questions please contact phonak.conference@phonak.com

Carefree childhood. Happy energetic african american children jumping on sofa while playing game together at home, small active kids brother and sister having fun in living room; Shutterstock ID 2060068835; purchase_order: -; job: -; client: -; other: -
Female Teacher With Two Elementary School Pupils Wearing Uniform Using Digital Tablet At Desk; Shutterstock ID 1447068770; purchase_order: -; job: -; client: -; other: -
Young ballet instructor teaching girls in ballet studio

Registration and hotel information

Conference registration

Please register here for the conference before 31st December 2022 and benefit from the Early Bird rate.

Registration fee:

  • Early Bird until December 31, 2022: EUR 245.00 (incl. VAT)
  • Regular from January 1, 2023: EUR 290.00 (incl. VAT)
  • Online attendance: EUR 160.00 (incl VAT)
  • Students & Audiology Assistants*: EUR 195.00 (incl. VAT)
  • Guests at Phonak Evening: EUR   80.00 (incl. VAT)

*Please send student confirmation to phonak.conference@phonak.com

Registration fee includes two days of presentations by the foremost international experts in the field of Pediatric Hearing Care, welcome reception (Thursday evening), three breaks, two lunches (Friday and Saturday) and an evening with Phonak (Friday evening).

Location

Conference Hotel:

Estrel Berlin
Sonnenallee 225
12057 Berlin
Germany 

Accommodation:

A block of rooms has been reserved in our conference hotel Estrel Berlin:

Single: 160.00 EUR
Double: 194.00 EUR

The price is per night inclusive breakfast, taxes and WLAN.
For accommodation booking in Estrel Berlin hotel please use the button below:

Chairpersons

Andrea Bohnert

UNIVERSITÄTSMEDIZIN of Johannes Gutenberg-University Mainz
SP Communication Disorders
Head of Functional Diagnostics Pedaudiology
Deputy Head of Audiological Acoustics
Head of training audiology assistants

Dr. med. Thomas Wiesner

Werner Otto Institute gGmbH
Department for Phoniatry and Pediatrics

 

Thursday, May 11

18:00 - 20:00
18:00 - 20:00
Welcome Reception
2 hour

Friday, May 12

8.30 - 8.45
8.30 - 8.45
Conference Opening
15 min
Andrea Bohnert (GER) & Thomas Wiesner (GER)
8.45 - 9.30
8.45 - 9.30
15 years of the German - European Conferences and 15 years UNHS in Germany
45 min
Andrea Bohnert (GER) & Thomas Wiesner (GER)
Session 1: Corona Challenges
Session Chair: Andrea Bohnert
9.30 - 10.00
9.30 - 10.00
Keynote Address 1 : Corona-triggered additional challenges for children with hearing impairment - pedagogical and technical opportunities for support in classroom teaching and homeschooling
30 min
Kristin Tiede (GER)
10.00 - 10.30
10.00 - 10.30
Hearing aid mHealth as part of a collaborative care model: Perspectives from audiologists and adolescent end-users
30 min
Danielle Glista (CAN)
10.30 - 11.00
10.30 - 11.00
Coffee Break
30 min
11.00 - 11.30
11.00 - 11.30
Remote, informed and engaged: how to optimise the benefits of online appointments for children and young people with hearing aids
30 min
Josephine Marriage (UK)
Session 2: Conductive Hearing Loss
Session Chair: Thomas Wiesner
11.30 - 12.00
11.30 - 12.00
Keynote Address 2 : The Impact of Auditory Experience on Brain Dynamics in Children and Adolescents who are Hard of Hearing
30 min
Elizabeth Heinrichs-Graham (USA)
12.00 - 12.30
12.00 - 12.30
FASTRAK: Finding appropriate solutions for treating reduced audibility in kids
30 min
Dawna Lewis (USA)
12.30 - 13.00
12.30 - 13.00
Inefficiently treated long-lasting conductive hearing loss because of middle ear ventilation problems in early childhood can lead to an APD
30 min
Laurent Demanez (BEL)
13.00 - 14.00
13.00 - 14.00
Lunch
1 hour
Session 3: Beyond Audibility
Session Chair: Patrick Zorowka
14.00 - 14.30
14.00 - 14.30
Keynote Address 3 : Speech- and language development in children with hearing loss- an update
30 min
Karen Reichmuth (GER)
14.30 - 15.00
14.30 - 15.00
Management of progressive hearing loss in children: A case study and implications from a multi-center study
30 min
Patricia Roush (USA)
15.00 - 15.30
15.00 - 15.30
Coffee Break
30 min
15.30 - 16.00
15.30 - 16.00
Using the Pediatric Vanderbilt Fatigue Scales (VFS-Peds) to quantify listening-related fatigue in children
30 min
Ben Hornsby (USA)
Session 4: Putting Families First
Session Chair: Patrick Zorowka
16.00 - 16.30
16.00 - 16.30
Keynote Address 4 : Implementing parent peer work in an early intervention program – a pragmatical example from Austria
30 min
Doris Binder (AUT)
16.30 - 17.00
16.30 - 17.00
Parent Organisation - the Swiss model
30 min
Dominik Altevogt (CH)
18.30 - 22.00
18.30 - 22.00
An evening with Phonak
3 hours 30 min

Saturday, May 13

8.45 - 9.00
8.45 - 9.00
Welcome to Day 2
15 min
Andrea Bohnert (GER)
Session 5: Children with Developmental Differences
Session Chair: Thomas Wiesner
9.00 - 9.30
9.00 - 9.30
Keynote Adress 5 : Behavioral Assessment of Hearing in Children with Developmental Differences
30 min
Angela Bonino (USA)
9.30 - 10.00
9.30 - 10.00
Partnering with families of children who are DHH with disabilities to support hearing technology use: Strategies for success
30 min
Deborah Mood (USA)
10.00 - 10.30
10.00 - 10.30
Identification, diagnosis, and treatment of hearing loss in persons with intellectual disabilities – the project HearingSpirit
30 min
Katrin Neumann (GER)
10.30 - 11.00
10.30 - 11.00
Coffee Break
30 min
11.00 - 11.30
11.00 - 11.30
Pinpointing the genetic causes of peditaric hearing loss: Implications and benefits for the patients and their families
30 min
Hanno Bolz (GER)
Session 6: Hearing Technology
Session Chair: Kevin Munro
11.30 - 12.00
11.30 - 12.00
Keynote Address 6 : Revisiting VRA: music, movies, and machine learning
30 min
Anisa Visram (UK)
12.00 - 12.30
12.00 - 12.30
Roger and the emerging Bluetooth Low Energy Audio standard: Quo Vadis wireless technology for pediatrics?
30 min
Evert Dijkstra (CH)
12.30 - 13.00
12.30 - 13.00
Extended high frequency hearing aid bandwidth for children: procedures, limits, and outcomes
30 min
Susan Scollie (CAN)
13.00 - 14.00
13.00 - 14.00
Lunch
1 hour
Session 7: Acoustic and electrical devices
Session Chair: Andrea Bohnert
14.00 - 14.30
14.00 - 14.30
Keynote Address 7 : Lifespan“ of a Cochlear Implant – extended by electroacoustic strategy?
30 min
Anke Lesinski-Schiedat (GER)
14.30 - 15.00
14.30 - 15.00
New approaches to improve the electrode-nerve interface of Cochlear Implants
30 min
Volkmar Hamacher (GER)
15.00 - 15.30
15.00 - 15.30
fNRI and EEG in Children who have Cochlear Implants and Disparate Language Outcomes
30 min
Jace Wolfe (USA)
15.30 - 15.45
15.30 - 15.45
Conference Closing
15 min
Andrea Bohnert (GER) & Thomas Wiesner (GER) & Angela Pelosi (CH)