Cropped image of man using smart phone

Vad är Bluetooth?

Bluetooth är ett fantastiskt smidigt sätt att ansluta två enheter med varandra för trådlös överföring av ljud. Det vanligaste är att man ansluter sin telefon till ett headset, för att kunna prata i telefon, lyssna på podd och musik. De allra flesta av dagens hörapparater kan göras om till headset genom att man ansluter dem till sin telefon via Bluetooth. Bluetooth använder olika profiler för olika ändamål. För att kunna prata med varandra behöver de två enheterna ha samma profil. Bluetooth Classic är samlingsnamnet för den Bluetooth som används i telefoner och den innehåller två olika profiler – HFP (handsfree profil för telefonsamtal) och A2DP (för att kunna höra musik, podd och film). Våra hörapparater av typen Marvel, Paradise och Lumity innehåller Bluetooth Classic och kan därmed anslutas till de allra flesta telefoner på marknaden. För att höra telefonsamtal i dina hörapparater måste du därför ansluta dina hörapparater till telefonen och det kallas parkoppling.

Gör så här:

1. Gå in under Inställningar i din telefon och starta Bluetooth
  2. Starta båda hörapparaterna i närheten av din telefon. (Om du har laddningsbara hörapparater får de inte sitta i laddaren under denna process).
  3. När en hörapparat blir synlig i telefonens meny (oftast heter den H-Phonak hörapparat), så väljer du den.
  4. Nu är parkopplingen klar.

Nu kan du höra telefonsamtal direkt i dina hörapparater! När någon ringer kan du svara antingen med hörapparatens tryckknapp eller på telefonen.

Om du eventuellt skulle tappa kontakten med telefonen, kan du behöva göra om parkopplingen. Du behöver då först radera hörapparaten ur telefonen. Markera hörapparaten och välj ”Glöm den här enheten”. Sedan börjar du om med steg 1.

Här kan du läsa mer i detalj hur du gör:

Behöver jag en app?

Appar till hörapparater är tillbehör och hjälpmedel och inget som behövs för hörapparatens primära funktion – att höra ljud omkring dig.

Phonaks app heter myPhonak och är en fjärrkontroll för dig som hellre sköter ljudstyrka och byte av program via en sådan, än trycker på hörapparatens knappar.

myPhonak gör det också möjligt för dig att göra inställningar av ljudet utöver de som din audionom gjort och du kan även spara dina inställningar som dina personliga lyssningsprogram.

Du behöver inte appen för telefonsamtal eller för att lyssna med hörapparaten. myPhonak använder en annan Bluetooth-profil som heter Bluetooth LE.

För att använda appen myPhonak, så måste du installera den på din telefon. Du hämtar den kostnadsfritt i App Store eller Google Play.

Så här gör du:

1. Hämta appen i din appbutik.
  2. Öppna appen.
  3. Följ instruktionerna i appen.

Du behöver INTE skapa ett konto för att använda appen – det behövs bara om du samtidigt vill använda appen som stegräknare och se hur mycket du använder dina apparater per dag.

När appen är kopplad till dina hörapparater, ser du två hörapparater i telefonens Bluetooth-meny, som börjar med LE.

(Om du även har parkopplat hörapparaterna för telefonsamtal ska du nu se TRE hörapparater i telefonen).

Observera att parkopplingen till telefonen har högsta prioritet, så om telefonen skickar något, som ett telefonsamtal, en sms-avisering eller ett ljud från någon annan app du använder, så kommer kontakten med appen att brytas tillfälligt.

I appen får du också tillgång till information om dina hörapparater, länk till bruksanvisning och du kan också få kontakt med din audionom på distans om ni avtalat så.

Läs mer här:

Är det något som krånglar för dig?

Vårt supportcenter har svar på de flesta frågor och du kan göra en sökning på det du vill veta mer om, genom att skriva in det i sökfältet i högra hörnet.